A kutyaürülék jobban zavarja a dánokat, mint az adócsalás vagy a hűtlenség.

Legalábbis ez derül ki abból a több mint ezerkétszáz fő bevonásával készült reprezentatív vizsgálatból, amelynek eredményeit a minap tette közzé a The Copenhagen Post.

A felmérés szerint a megkérdezettek mintegy 91 százaléka fejezte ki ellentetszését azokkal szemben, akik nem takarítják fel házi kedvencük ürülékét az utcán. Miközben csupán minden második dán viszonyul negatívan ahhoz, ha baráti körének egy tagját hűtlenségen kapják, vagy volt partnere új szerelmi viszonyáról hall.

Az Aalborgi Egyetem társadalomtudósa szerint az eredmények sok mindent elárulnak az emberi tolerancia mintázatáról.

– Meglehetősen megértőek vagyunk, ha azzal szembesülünk, hogy mások miképpen élik az életüket. Viszont ha valakinek a cselekedete befolyással bír személyes választásainkra, már jóval keményebben reagálunk – nyilatkozta Johannes Andersen a lapnak.

A kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy az absztrakt problémákhoz sokkal körülményesebben viszonyulnak az emberek. Így aztán hiába okoznak a mellékesen szerzett jövedelmek lényegesen több kárt a gazdaságnak, mint a nem feltakarított kutyaürülék, a nép kérlelhetetlen ítéletét mégis az utóbbi vonja maga után.