A svédek többsége továbbra is elutasítja az egységes európai fizetőeszköz bevezetését.

Ha november folyamán referendumot tartottak volna arról, hogy Svédország csatlakozzon-e az eurózónához, a választók mindössze 28,9 százaléka szavazott volna igennel, 58,2 százaléka pedig nemmel – adta hírül a Statistics Sweden reprezentatív felmérésére hivatkozva a The Local.

A valutaunió és az euró támogatottságának alakulása

A közös pénznem elutasítottsága mindazonáltal így is csökkent valamelyest – hiszen idén májusban a skandináv ország polgárainak még kereken hatvan százaléka mondott nemet az euró bevezetésére. Az akkori érték egyébként az eddig mért legmagasabb elutasítottságot jelentette 1997 óta.

Legalábbis figyelemre méltó, hogy a nők körében valamelyest magasabb az eurót ellenzők aránya (59,7 százalék), mint a férfiak táborában (56,7 százalék).

Az egységes európai fizetőeszközt támogatók aránya 2002 májusában érte el az eddigi legmagasabb szintet (45 százalék). De az euróhoz pozitívan viszonyulók tavaly novemberben is enyhe többségben voltak (43,8 százalék) az ellenzőkkel szemben (42 százalék).

Noha az egységes valuta elutasítottsága igencsak masszív, mindez nem jár együtt Svédország EU-tagságának megkérdőjelezésével. A telefonos felmérés adatai alapján ugyanis jelenleg a svédek 56 százaléka tekinthető uniópártinak, s csupán 19 százalékuk foglal állást az európai közösséggel szemben – miközben a több mint hatezer válaszadó negyedének nem volt határozott véleménye e kérdéskört illetően.

Egyébként Svédországban már tartottak referendumot az euró bevezetéséről. A 2003 szeptemberi véleménynyilvánító népszavazáson a megjelentek 56,2 százaléka voksolt a közös valuta ellen – meghagyva a koronát az ország hivatalos pénznemének.

Nils Holgersson a 20 koronás bankjegy hátlapján